Iryna Lukashenka
Co-founder of "ARTONIST'
Art manager, engaged in the development of socio-cultural, educational projects in the field of contemporary art and related topics - creative economics, cultural heritage, media.
Download CV
Experience:
2019 – present

Founder | Director of NGO « Center for the Development of Creative Initiatives «Artonist», Minsk

2018
Project coordinator of the program "Learning city for creative economy 2.0" in DVV International (Organization of International discussion, creative Hackathon for regional start-ups, business-training for cultural initiatives), Belarus
2016 – 2019
Director of NGO Social-cultural institution "Ambasada kultury", Minsk
2012- 2019
Project manager of cultural-educational initiative "Creative Workshops Studio", gallery of contemporary art "Ў", Minsk
2010 - 2017
Manager in gallery of contemporary art "Ў", Minsk, Belarus
EDUCATION:
Additional education:


Social Entrepreneurship Education - within the Social Entrepreneurship School -Eastern Partnership‖ Berlin;
Master courses in coaching style of management - creativity disclosure skills;
Social Entrepreneurship program of International Visitor Leadership Program (IVLP) of United States of America (supported with USA Embassy in Belarus);

Additional education:
"Europeanism" (original title «Европеистика») in Belarusian Collegium/Political science, Sociology, Economy and culturology in frames of European integration topic;
Culture and Creativity Program – EU Eastern Partnership in Belarus.
Сompetences:

— Development of creative and managerial concepts of various scale and terms - developing strategies and directions of the organization/projects, draft projects budgets, reporting.
— Advanced organizational / projects managment skills - planning, coordination, monitoring and evaluation, administration.
— Excellent communication skills - coordination of internal work with permanent and temporary participants involved at all stages of realization any program, coordination of cooperation with external partners, as well as with donors and media, providing social and art activities.
— Applying appropriate project management methodology - carrying out of local and international educational (seminars, conferences, presentations), commercial (festivals, corporate events), social and cultural events.
— Teamwork, focus on individuality of a person in multitasking mode, supporter of a horizontal level of managment.
— Logical and analytical mentality combining with creative and flexible thinking.
Publications
My interviews and references to my projects in the media.
Про проект, рисование, книги и детей
Сегодня хотим Вас познакомить с командой проекта «Детские творческие мастерские». Это четыре креативные и яркие личности: София Садовская, Ирина Лукашенко, Ольга Мжельская и художник Bazinato, которые уже пятый год знакомят маленьких минчан и даже их родителей с искусством. На занятиях детей стараются научить критически мыслить - самостоятельно оценивать творчество и окружающий мир, решать, что нравится, а что - нет, и, главное, - почему, задаваться вопросами и находить на них ответы.
Biography
Я Ирина Лукашенко. Родилась и выросла в Витебске, Беларусь. С детства увлекалась искусством и творчеством. После окончания школы с художественно-архитектурным уклоном, поступила в Витебский Государственный Технологический Университет - экономический факультет, закончив его с дипломом по экономике, имея специальность "Коммерческая деятельность на внешнем рынке". Проработав некоторое время по специальности поняла, что экономика - это не то, чего просит душа, и, сформировав запрос на возвращение в сферу искусства - переехала в Минск, приняв осознанное решение стать арт-менеджером и участником формирования культурной повестки. Проработав более 8 лет в Галерее современного искусства "Ў" и реализовав в рамках "Творчых майстэрняў галерэі Ў" проекты по созданию сери книг для детей про художников Беларуси, школу для региональных арт-менеджеров и другие не менее значимые проекты, а также занимаясь параллельными программами, связанными с арт-образованием, социальным предпринимательством, креативной экономикой, путешествиями, йогой. Закончила курсы дополнительного образования - по "Европеистике" в Белорусском Коллегиуме, Культурному менеджменту в рамках программы ЕС "Культура и Креативность" и многие другие.
В 2019 году вместе с командой основала Социально-культурное учреждение "Центр развития креативных инициатив "Артонизм" - или коротко - ARTONIST. В нем хотим реализовывать наши устремления по развития искусства и культуры в Беларуси, делая проект доступным как для профи и ценителей искусства, так и для тех, кто только начинает в нем разбираться. В проекте также отражены наши ценности и страстные увлечения.


lukashenkairyna@gmail.com
Photo credits: josef.stuefer, Ansel Edwards

Фотографии и тексты использованы для демонстрации возможностей шаблона сайта, пожалуйста, не используйте их в коммерческих целях.
Made on
Tilda